העובדה הבאה נשארת קבועה: רוב הישראלים מסיימים את החודש במצב של Breakeven (ההכנסות שוות להוצאות) או יותר גרוע בגירעון חודשי שהולך וטופח - לכן, רוב הישראלים יאלצו לקחת במהלך חייהם הלוואות מגופים בנקאיים או חוץ בנקאיים.
כולנו עדים לאחרונה לשוק ההלוואות שגם בו הריביות גבוהות והמשכנתאות שרק הולכות ומתייקרות ובכך מגיעים לתהום פיננסית שקשה מאוד לצאת ממנה - וכל זה, עוד לפני שהריבית על המשכנתאות צפויה להמשיך לעלות עוד ועוד. על פי סקר שנערך לאחרונה קרוב ל-40% מהישראלים נמצאים בגירעון שוטף ו/או במינוס, עד כדי כך שלפעמים העשירי לחודש יכול להיות תאריך שקשה לישון בו בלילה, לחלק מהאנשים אפילו בלתי אפשרי.
איך כל החובות האלה נערמים? הכול בדרך כלל מתחיל בהלוואה אחת קטנה ותמימה. אתם מגיעים למשרד הבנק ולוקחים את ההלוואה הראשונה שנותנים לכם, העיקר שנותנים, כי אתם ממש צריכים את הכסף באופן בהול.
איפה מתחילה הבעיה? רוב הישראלים לוקחים הלוואה כשהמצב לחוץ והם צריכים כסף באופן בהול ולכן העמלה תהיה גבוה יותר, התשלומים כל כך קשים, שבסוף אתם מוצאים את עצמכם רודפים אחרי ההחזר החודשי ומרוקנים את חשבונות הבנק, חודש אחרי חודש. הפתרון הטבעי אצל רוב המשפחות בשלב כזה, הוא לחזור לבנק ולבקש מימון עם הלוואה (או שתיים או שלוש), שמגיעות עם סט אחוזי ריבית ועמלות משל עצמן.
זה מכניס אתכם למעגל וסיפור שלא נגמר. אז איך עוצרים את הרכבת הזאת?
אלירן המשיך והוסיף: “לבנקים יש אינטרס. כל עוד אתם עומדים בהחזר החודשי, הם ימשיכו לתת לכם הלוואות בודדות בריביות גבוהות, אבל הם לא יספרו לכם שלכל הלוואה או משכנתא יש את העמלות שלה, את הריבית שלה – ושאם תתאימו את סכום ההחזר למידות שלכם ותאחדו את כל ההלוואות יחד אתם תחסכו מאות ואלפי שקלים בחודש, במיוחד אם יש לכם נכס למשכן.”
עם הרבה מחשבה וזהירות, ולעיתים קרובות גם ייעוץ מקצועי. חשוב להבין שאיחוד הלוואות כנגד נכס היא דרך מצוינת לצאת מחנק החזר ההלוואות שנוצר לכם בחיים ולחזור לישון בשקט.
איחוד הלוואות מסייע לייצר במשק הבית חוב אחד שקל לספוג, לאמוד ולפקח עליו על בסיס קבוע.
יחד עם זאת, הכרחי לבדוק מה גובה הריביות הנוכחיות שאתם משלמים, כמה אתם קרובים לסיים כל חוב, ואם ההלוואה או המשכנתא שמציעים לכם בכלל משתלמת מבחינת ריבית ויכולה לכסות את כל החובות הקיימים, שכן לעיתים יציעו לכם גובה הלוואה נמוך מדי.
גם בנושא המשכנתאות יש לבחון שאינכם משלמים יותר מדי בהתאם לעלייה בהחזרים החודשיים, ואם כדאי לאחד את ההלוואות תחת המשכנתא בהתאם לעלייה הזו וביחס לקנסות היציאה והפירעון המוקדם שקריטי להתייחס אליהם בקבלת ההחלטה.